Rock ‘n Roll

 
 

Na het Swingdans tijdperk,  kwam de Rock ’n Roll op in het Amerika van de jaren ’50.  De dans kenmerkt zich onder andere door de acrobatiek die hierin wordt gebruikt. Acrobatiek die door Lindy Hop danser Frankie Manning al in de jaren ’30 voor het eerst werd geïntroduceerd ! 
De Rock ’n Roll,  weet u het nog: meisjes gekleed in strakke truitjes met wijde rok en petticoat,  witte korte kousjes en het haar in een paardenstaart …


(Rock ’n Roll muziek is ontstaan uit de Rhythm en Blues van de Afro-Amerikanen, vermengd met de Country en Western van de blanken)
In 1954, verscheen er in Amerika ineens een Country Boy met grote vetkuif,  die de boel eens lekker op stelten ging zetten met zijn heupbewegingen,  de legendarische Elvis Presley.


In Nederland was de
radio toen nog het middelpunt in de huishoudens van de jaren vijftig: De huisvrouw stofte en poetste op de klanken van het radioprogramma De Arbeidsvitaminen,  vader luisterde naar de nieuwsberichten en de voetbalwedstrijden,  en de kinderen na schooltijd…naar de kinder- en jeugdprogramma’s. 
Soms mocht de radio wat harder, en kon je lopend door de straat, vanaf het begin tot het eind vaak dezelfde muziek horen.
De jeugd verlangde naar een ander soort muziek dan de zoete liedjes, ze moest nog even geduld hebben maar… het kwam er aan !


En dat gebeurde in 1956, toen in Nederland de muziekfilm "Rock around the Clock” werd vertoond in de bioscopen, met muziek van Bill Haley and his Comets.
De jeugd vond het geweldig maar voor het burgerlijke en rustige Nederland was het een schokkende ervaring. De kranten stonden er vol van en veel ouders waren verontrust:  “Rock 'n' Roll dat was toch geen
muziek, laat staan erop dansen,  wat was er aan de hand !” 
 

Rock ‘n Roll